Vähättelyn kulttuuri ja väärin menestyminen

Saara Aallon menestyminen kaupallisessa brittiläisessä formaattilaulukilpailussa on herättänyt monenlaisia reaktioita sosiaalisessa mediassa. Tai pääasiassa kahdenlaisia. On tykätty, tai sitten vähätelty. Olen lukenut kommentteja tyyliin: "karaokekisassa lauletaan", "jäi taas toiseksi", "enää pitäisi tietää kuka on Saara Aalto" ja tuskin olen edes raapaissut pintaa.

Kuulin itsekin Saarasta ensimmäistä kertaa vasta kisan aikana, kun perheenjäseneni näyttivät videoita kisan eri vaiheista. Biisivalinnat olivat turhan viihteellisiä omaan makuuni, joten en innostunut sen enempää. Totesin että viihteellinen musiikki näyttää sopivan hänen tyyliinsä, tutustumatta aiheeseen sen enempää.

Sitten jossain tuli vastaan artikkeli siitä, miten Saara on törmännyt monenlaiseen torjuntaan Suomessa ja aloin kiinnostua hänen vaiheistaan. Enbuske, Veitola & Salminen -shown haastattelussa Saara kertoi, että ala-asteella hän joutui vaihtamaan koulua koulukiusaamisen takia, koska osasi esiintyä ja laulaa. Kiusattiin niin paljon, että joutui vaihtamaan koulua 10-vuotiaana, koska osasi esiintyä ja laulaa. Tätä kannattaa pureskella hetki.
Samasta syystä hän pelkää edelleen sosiaalisia tilanteita. Eikä seksuaalivähemmistöön kuuluminen liene helpottanut ulkopuolelta tulleita paineita.

Millainen vaikutus tällä kaupallisella ohjelmaformaatilla on sitten ollut musiikkibusinekseen briteissä. Lainatakseni Ilta-Sanomien artikkelia: "X Factor on tuottanut vuosien varrella yli 40 listaykköseksi kohonnutta hittiä ja yli 20 listaykköseksi noussutta kokonaista albumia."

Kuinka moni näitä ohjelmia seuraa? Sunnuntain katsojalukuja ei ole vielä julkistettu, mutta lauantaina katsojia oli vain vajaa 6 miljoonaa. Ja kuinka moni äänesti? Kahden finalistin kesken jaettiin 6,4 miljoonaa ääntä viikonlopun aikana.

Eli summataan vähän. Koulukiusattu Oulunsalosta kotoisin oleva Saara meni kilpailemaan britteihin, kun Suomessa ei saavuttanut haluamaansa menestystä. Pääsi finaaliin esiintymään Wembleylle. Lauantaina esitettiin video Saarasta esiintymässä Suomessa, jonka jälkeen Simon Cowell totesi, että haluaa käydä Suomessa. Miljoonat äänestivät Saaraa, joka välttelee sosiaalisia tilanteita. Presidentti Sauli Niinistö toivotti Facebook-päivityksessä menestystä ja kiitti Saaraa Suomen saaman julkisuuden vuoksi.

Mutta mitä tästä tuumaa marraskuun pimeydessä arkea pyörittävä suomalainen. Väärin menestytty. Ei kannata yrittää olla jotain. Ja jos olet lahjakas, älä ainakaan näytä sitä olemalla oma itsesi.
Mikä meitä vaivaa? Saaran saama julkisuus ja Suomen saama näkyvyys ovat juuri niitä asioita mitä Suomi tarvitsee. Saaran menestys merkitsee enemmän positiivisia asioita Suomen taloudelle kuin yksikään nykyhallituksen toimista. Leikkaukset köyhimmiltä ja heikoimmassa asemassa olevilta ovat kansallisen tason koulukiusaamista ja kaiken lisäksi olemme itse äänestäneet nämä sankarit tekemään tuhojaan.

Ollaan ylpeitä maailmalla menestyvistä suomalaisista, ei se ole meiltä pois, siitä on paljon enemmän hyötyä pienelle kansallemme kuin mistään yhteiskuntasopimuksista. Hyvin toimittu Saara!

Käyttäjäkuva
Sitoutumaton Vantaa

Perheenisä, myynti- ja viestintäammattilainen. Lisäksi tuotan elektronista musiikkia, digimaalailen ja kirjoittelen blogeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu