Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Satu yksityisyyden yhtiöittämisestä

Olipa kerran pieni nuori maa. Maa, jossa ihmisiä pidettiin yleisesti ottaen rehteinä ja hyvää tarkoittavina. Sitten eräänä päivänä, demokraattisissa vaaleissa onnistuttiin äänestämään hallitus, joka oli vaalikampanjoinnin aikaisista lupauksistaan huolimatta kiinnostunut lähinnä populistisesta ääntenkalastelusta ja eturyhmiä ruokkivasta politiikasta. Vaikka tämän valtion monopoliasemassa olevien, kansalaisille välttämättömien perusinfrastruktuuriin kuuluvien verkkojen (kuten sähkönjakeluverkko) myymisestä kansainvälisille toimijoille - oli vain kansaan kohdistuvia huonoja seurauksia tuoreessa muistissa; päätti tämä tuore hallitus luopua kaikesta mitä voi muuttaa rahaksi.

Eikä tässä vielä kaikki.

Jos kyse olisikin ollut vain infrasta. Mutta sitten keksittiin, että entäs jos - sen lisäksi että nyhdetään vielä enemmän verorahaa irti koko työssäkäyvästä kansasta ja ohjataan se omille eturyhmille - entäs jos myytäisiin niiden kansalaisten yksityisyyskin? Siitä saisi varmasti hyvät rahat. Ne voisi sitten piilottaa vaikka laillisesti vakuutuskuoriin ja veroparatiiseihin. Hyvä idea!

Niinpä päätettiin, että sen lisäksi, että annetaan tämän pitkien välimatkojen maan tieverkko markkinavoimien rahastettavaksi; korotetaan panoksia ja myydään samalla kaikkien ajoneuvoja käyttävien matkustusmetatiedotkin. Sieltä löytyy varmasti paljon uutta bisnestä ja rahantekomahdollisuutta, muillekin kuin vakuutusyhtiöille. Hallitusta ei kiinnostanut se, että maamme perustuslain 9. pykälä vapaudesta liikkua ja 10. pykälä yksityisyyden suojasta - olisivat tässä hankkeessa hautautumassa alkuperäisestä hengestään bisneksen jalkoihin. Ei toki - perustuslaki on tietenkin jotain, jota voidaan muuttaa rahan ansaitsemisen ehdoilla.

Aikamoista utopiaa täällä rakkaassa lintukodossamme eikös? On lottovoitto asua näinä aikoina Suomessa, jos kuuluu ministereiden eturyhmiin.

Sen pituinen se.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Toimituksen poiminnat