Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Kauppoja ja suhmurointia

  • Kauppoja ja suhmurointia

Liiketoiminnassa verkostoitumisen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Verkostot alkavat muodostua jo hiekkalaatikolla, tai viimeistään yhteisissä opinahjoissa. Verkostoissa nautitaan keskinäistä luottamusta, koska palveluksia on tehty vuosien mittaan puolin ja toisin. Kun verkosto on riittävän laaja ja aktiivinen, kaupanteko sujuu helpommin, kuin ilman olemassaolevaa verkostoa. Eikä siinä ole mitään väärää, koska kaikki osapuolet hyötyvät ja business sujuu puolin ja toisin.

Myös politiikassa verkostoituminen on tärkeää. Eri ryhmittymät muodostavat liittoumia, joiden avulla saadaan ajettua päätöksiä läpi oman poliittisen agendan mukaan. Toisinaan joudutaan joustamaan periaatteista, mutta samalla ansaitaan palvelus lunastettavaksi liittolaiselta myöhemmin.

Kumpikaan skenaario ei kuulosta hassummalle. Ihmiset työskentelevät ihmisten kanssa - tehden päätöksiä työnantajiensa ja puolueidensa agendojen mukaisesti.

Missä on se selkeäpiirteinen raja, jonka jälkeen tilannetta ei voi enää katsoa hyvällä?

Mielestäni rajanveto on helppoa. Silloin kun tehdään päätöksiä yhteisen rahan käyttämisestä, eturyhmäajattelu ei voi olla päätösten pääasiallisena taustavoimana. Kun kerätään rahaa veroina ja jäsenmaksuina. Tai näiden kaltaisina maksuina. Julkiseen, tai muuhun epäkaupalliseen tarkoitukseen - on maksajilla oikeus vaatia rahojen avointa ja oikeudenmukaista käyttöä.

Suomalaiset ovat rehellistä kansaa. Näin toki onkin, onhan tietty suoruus ja johdonmukaisuus osa kansanluonnettamme. Ja suurin osa suhmuroinneista on jäänyt aikojen saatossa verkostojen mustiin kirjoihin. Mutta nykyaika on tiedon ja nyttemmin jo tiedon jälkeistäkin aikaa, vaihtoehtoisine faktoineen. Yhä useampi julkisen rahan väärinkäytös tulee ilmi.

Hyvä esimerkkitapaus, jossa yhdistyvät poliittinen päätöksenteko ja urheilu, löytyy Vantaalta. Vantaan Sanomat uutisoi oikeudenkäyntiin tiensä löytäneistä uusista faktoista. Niiden mukaan urheilupuiston varojen väärinkäytöksistä syytetty henkilö ei ollutkaan yksin väärinkäytösten takana. Mukana oli myös Vantaan poliittista eliittiä. Edelleen päättävässä asemassa olevaa eliittiä.

Liiketoiminnassa verkostot elävät ja muuttuvat busineksen ehdoilla. Raha ja palvelukset ohjaavat verkostojen suuntaa ja syvyyttä. Poliittisessa päätöksenteossa tämä mekanismi ei ole oikeudenmukainen äänestäjiä kohtaan. Poliittisen päätöksenteon ajureina tulee olla tavallisen ihmisen, äänestäjän tasapuolinen ja oikeudenmukainen kohtelu. Julkisin varoin, meidän rahoillamme rahoitettavat hankkeet on avattava sillä tasolla, ettei päätösten perusteluihin jää epäselvyyttä.

Vanhojen poliittisten verkostojen on aika murtua ja uusiutua. Ja päästää päivänvalo ja uudet ajatukset pölyisiin kabinetteihin.

Linkki Vantaan Sanomien juttuun: http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/480824-yllatyskaanne-junnurahojen...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat