Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Kela määrittelee parisuhteesi

  • Kela määrittelee parisuhteesi

Kelalle tuntuu siirtyvän valta määritellä ihmisen parisuhdestatus pian voimaantulevan avioliittolain myötä. Tai onhan se ollut voimassa heterosuhteiden osalta jo aikaisemminkin.

Jo ennestään toimeentuloasioista ruuhkaantunut Kela alkaa siis tutkimaan, kuinka monella kimppakämpässä asuvalla on tosiasiassa suhde samaa sukupuolta edustavaan kämppäkaveriinsa. Jos ei itkettäisi, niin naurattaisi. Väärinkäytöksiä varmasti tapahtuu kaikkiin tukimuotoihin liittyen, mutta meneehän tämä nyt melko naurettavaksi.

Hesarin jutussa aiheesta, kerrotaan miten kimppakämppää asuttavat ovat joutuneet tähänkin saakka esittämään todistukseksi mm. makuuhuoneidensa sijainteja kimppakämpissä, erillisten vuokrasopimusten lisäksi.
Tämä menee uuden lain myötä todella hankalaksi. Ja niin sen pitääkin mennä, koska koko prosessi on naurettavuudessaan aivan omalla tasollaan.
Toivon, että kaikki seksuaaliset ja romanttiset suuntautumisvaihtoehdot otetaan huomioon arvioidessa oikeutta asumistukeen, koska sillä olisi työllistävä vaikutus.

Sen sijaan, että maksettaisiin perustuloa, luotettaisiin sopimuksiin ja ihmisten allekirjoittamiin lausuntoihin, Kela voisi palkata kaikki Suomen työttömät tekemään selvityksiä asumistukeen oikeutettujen ihmisten mahdollisista parisuhteista, ottaen huomioon kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Esimerkiksi, jos kimppakämpässä asuu kaksi miestä ja kaksi naista, tulee tästä jo selvitysosastolle melkoinen määrä työtä. Tässä muutama vaihtoehtoinen skenaario:

1. Mies ja nainen 'nukkuvat' vierekkäisissä makuuhuoneissa. Ei voi olla sattumaa, että makuuhuoneet ovat vierekkäin. Heteroseksuaaliset energiat läpäisevät seinän helposti ja parisuhde on todennäköinen. Että kämppikset pystyvät todistamaan olevansa vain 'kämppiksiä', täytyy asuintoiminnasta esittää kuukauden mittainen videotallenne, josta voidaan päätellä mm. etteivät henkilöt nuku samaan aikaan, vietä aikaa samoissa tiloissa, tai tuijottele toisiaan yli viiden sekunnin mittaisissa jaksoissa tallenteen taltioimisen aikana.

2. Nainen ja nainen nukkuvat vierekkäisissä makuuhuoneissa. Lain voimaantuloon saakka tämä on tietenkin suotava tilanne ja ok. Mutta heti kun kello lyö puolenyön yli lain voimaantulohetkenä, muuttuu tilanne epäilyttäväksi. Todistaakseen, etteivät 'kaverukset' ole parisuhteessa, täytyy yhteiset aamukahvihetket ja shoppailureissut kaupungilla lopettaa. Etuusagentti kelalta lymyää parvekkeen alla kuuntelemassa kahvihetkissä käytäviä keskusteluja, eikä koodikielenkään käyttäminen auta, sen verran hyvin koulutettuja ovat uudet etuusagentit selvittämään totuuden.

3. Mies ja mies nukkuvat vierekkäisissä makuuhuoneissa. Etuusagentin tehtävää helpottaa, jos asukkaat ovat sisustaneet huoneensa esim. pinup-kalentereilla, pitävät oluen juomisesta jääkiekko-otteluissa ja eivät ole koskaan katsoneet Euroviisuja. Tarkkailujaksoa on syytä pidentää, jos vaatetukseen kuuluu muitakin värejä kuin sininen ja musta.

4. Kaikki neljä asukkia seurustelevat keskenään yhteisissä tiloissa, laittavat ruokaa, viettävät iltaa, nauravat intohimoisesti ja vaikuttavat muutenkin läheisiltä. Tämä on hankalin tapaus kaikista ja vaatii pitkäaikaista tarkkailua ja poissulkevien menetelmien käyttämistä. Myönteisen tukipäätöksen saa helpoimmin, jos suostuu majoittamaan pari Etuusagenttia asuntoon tapauskohtaisesti määriteltäväksi ajaksi.

Kiinnostaa kovasti kuulla, kuinka parisuhde määritellään esimerkiksi näissä ‘hieman karrikoidusti’ kerrotuissa tilanteissa. Onko nukkuminen samassa huoneessa riittävä todiste? Entä jos tykkää nukkua tuttujen kämppisten kanssa vaikka siskonpedissä? Entä jos on aseksuaali? Täytyykö käyttää samaa hammasharjaa? Tai syödä paahtoleipää samasta paketista? Lainsäätäjien ja Kelan olisi syytä siirtyä 50-luvulta nykypäivään.

Ja mikä hyöty tästä ihmisten kiusaamisesta on euroina? Paljonko selvitysten tekeminen maksaa ja millainen säästö sillä saavutetaan?

Hölmöä sanon minä.

Hesarin uutinen aiheesta: http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005078311.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Minusta tämä ei ole hölmöä, vaan tämä on vain esimerkki viranomaiskorruptiosta. Enää sanoilla ei tarkoiteta sitä mitä sanotaan eli suomeksi valehdellaan. Oletusarvo on, että kukaan ei puhu totta.

Minulle on ainakin vasta äskettäin valjennut se ikävä tosiasia, että varsinkaan viranomaiset eivät puhu totta. Kyse ei ilmeisesti ole ollenkaan avo- avioliitoista vaan siitä, että rahat saadaan pois köyhiltä. Käytännössä siis jatkossa esimerkiksi opiskeluun on varaa vain sellaisella, jolla on varaa maksaa yksiön vuokra tai saa ostettua/perittyä omistusasunnon. Soluasuminen määritellään aina niin, että tukia ei heru. Sitähän tuo yksi esimerkki ainakin tarkoitti. Mies ja naisen esittivät kaikki mahdolliset todisteet, valokuvat, sukulaisten todistukset, toisen puoliskon seurustelukumppanin, mutta viranomainen vaan toteaa, että avoliitossa ovat. Mitä tähän on sanottava? Minä kutsun tätä viranomaiskorruptioksi.

Aika pahaksi on tilanne mennyt. Viranomaiskorruption toinen nimi voisi olla tarkoituksellinen viranomaissokeus. Ikään kuin muka kieltäydytään näkemästä - eli välittämästä - mikä todellisuus on. Miksikö tätä järjestelmää pitäisi kutsua? Olen äskettäin törmännyt tähän muissakin yhteyksissä nimittäin.

Pekka Pylkkönen

Höpsis. Kahdelle pienituloiselle on edullisempaa olla parisuhteessa yleisellä asumistuelle kuin opintotuen asumislisällä erikseen.

Esimerkiksi 700€ kämppään sai ennen kaksi pienituloista opiskelijaa yhteensä 400€ asumistukea. Nyt jos he muodostavat yhden ruokakunnan, asumistuki on lähes 600€.

Toimituksen poiminnat