Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Musiikin harrastaminen ja ilmainen konsultaatio TE-toimistoille

  • Musiikin harrastaminen ja ilmainen konsultaatio TE-toimistoille

Yle uutisoi tänään TE-toimiston päätöksestä periä takaisin työttömyystukea, perusteena musiikkiharrastus. Tai tarkemmin musiikin omakustannejulkaisu. Tämä sattuu niin monella tapaa päähän, että on pakko tarjota TE-toimistoille ilmaista konsultaatiota asian tiimoilta näin blogin välityksellä. Linkki uutiseen tekstin lopussa.

Tommi kertoo uutisen alkupuolella jääneensä työttömäksi vuonna 2012, sekä saaneensa TE-toimiston ammatinvalintapsykologilta neuvoksi jatkaa musiikkiharrastusta. Tommi teki kuten neuvottiin ja alkoi harjoittelemaan musiikin tuottamisen jaloa taitoa iltaisin. Omalla ajalla tapahtunut opiskelu edistyi sen verran hyvin, että Tommi innostui julkaisemaan omaa musiikkiaan Spotifyssa.

Pysähdytään tähän hetkeksi. Aloitan konsultaation ensimmäisen vaiheen nyt.

Musiikin julkaiseminen on muuttunut merkittävästi viimeisen viidentoista vuoden aikana. Ensinnäkin - musiikin tuottaminen onnistuu hyvin jokapäiväisillä välineillä. Siihen ei tarvita kallista studiotilaa ja vielä kalliimpia laitteita. Helpoimmillaan musiikkia voi tuottaa älypuhelimella. Toki tuottaminen on helpomaa tabletilla tai läppärillä, ruutukoon vuoksi, mutta se onnistuu myös puhelimella. Puhelimen omistaminen on toistaiseksi vielä sallittua, joten tässä kohtaa vielä ei kukaan tee nykylakien puitteissa rikosta.

Toiseksi, kun eri appien kanssa on on saanut mielestään sopivaa ääntä aikaiseksi joko elektronisesti, äänittämällä ulkoisia soittimia, tai näiden yhdistelmällä - musiikin voi julkaista suoraan siitä älylaitteesta. Joko ilmaisille webbisaiteille kuten Soundcloud, tai sitten maksamalla pienen korvauksen - myös musiikkipalveluihin ja verkkokauppoihin. Nyt puhutaan siis parista kympistä.

Näin on saatu julkaistua musiikkia, joka on kaikkien musiikin kuluttajien saatavilla. Ja levymyynnistä ja striimien kuunteluista saa sitten ehkä korvauksen. Palataan tähän kohta.

Tommilta vaaditaan takaisin 8500€. Vaikka hän on kertonut, ettei ole saanut mistään musiikkiin liittyvästä tekemisestä yhtään rahaa, vaan on musiikin harrastaja. Ja sitten hieno lainaus TE-toimiston palveluesimieheltä:

"Jos tekee julkaisumielessä luovan alan työtä, silloin voidaan katsoa, että työllistyy omassa työssään."

Mietitääs vähän mitä tässä sanotaan. Mitä tarkoittaa julkaisumielessä? Tarkoittaako se sitä, että laittaa jotain itse luomaansa internetiin? Työllistyykö nyt siis tämän lauseen sanoja omassa työssään, kun hänen lauseensa on internetissä? Kenties journalistina tai kirjailijana?

Ja omassa työssään. Onko nyt niin, että jos harrastaa jotain, jota voi julkaista vaikkapa internetissä, tuleekin harrastuksesta yhtäkkiä työ, vaikka siitä ei saisikaan rahaa? TE-toimisto on kyllä toimillaan antanut ymmärtää, että he työllistävät mielellään työttömiä ilman rahaa, mutta onko tämä sen kääntöpuoli?

Jos olet TE-toimiston työntekijä ja luet tätä, voi olla että tarvitset tässä kohtaa jotain rauhoittavaa. Tarjoan tarkoitukseen kuunneltavaksi mobiililaitteella alusta loppuun tekemäni rauhallisen biisin. Jatketaan kun olet kuunnellut tämän internetistä: https://soundcloud.com/markkubrask/miniature-exit

Palataan nyt siihen levymyynnistä saatavaan korvaukseen. Musiikkibusiness on niin kilpailtu ala, että tarjontaa on valtavasti. Ja käytännössä kaupallinen menestyminen alalla vaatii taakseen ammattimaisen liiketoimintasuunnitelman ja sitä tukevan markkinointikoneiston. Jos Tommilla olisi levytyssopimus jonkin merkittävän levy-yhtiön kanssa, voisin olla yhtä mieltä siitä, että hän työllistyy omalla musiikillaan. Ja hän saattaisi saada satoja tuhansia kuuntelukertoja musiikilleen Spotifyn kaltaisissa palveluissa. Mutta kun ei ole. Korvaukset yhdestä soittokerrasta ovat luokkaa: 0,000003€, jos hänellä on diili josta saa korvauksia. Siitä voi laskea kuinka montako kertaa yhtä biisiä täytyy kuunnella, että tienaa 8500€. Suurilla levy-yhtiöillä on käytössään huippuunsa hiottu markkinointikoneisto. Yksittäisellä musiikin harrastajalla ei ole.

Nyt kun kaiken kivan tekemisestä on tulossa maksullista, herää muutamia kysymyksiä. Onko videoiden tuottaminen seuraava kohde? Entä jos tuottaa sekä videoita, että musiikkia? Joutuuko silloin maksamaan 17000€, vaikka ei olisi saanut tekemisistään senttiäkään? Entäs urheilu - jos omistat lenkkarit, tuleeko sinusta ammattiurheilija, jos se käy ilmi TE-toimistossa?

Alkuperäinen uutinen: http://yle.fi/uutiset/3-9592502

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Mistä työkkäri on saanut tietoonsa musiikkiharrastajan julkaisemat "albumit" spotifyssä.

Käyttäjän MarkkuBrask kuva
Markku Brask

Sitä täytyisi varmaan kysyä Tommilta. Tämän tiedon valossa omista julkaisuista ei kannata ainakaan itse kertoa...

Käyttäjän MarkkuBrask kuva
Markku Brask

Olen nähnyt viikonlopun aikana eri lähteistä tietoja, jotka asettavat uutisen lähdekritiikin kyseenalaiseksi. Jää nähtäväksi aikooko uutisen julkaisija / toimittaja ottaa asiaan kantaa...

Sami Muhonen

Tämä juttuhan on vain iso vitsi ja kertoo ennemminkin siitä, kuinka YLE on potkinut kaikki ammattitaitoiset toimittajat pois ja jäljelle jääneet ovat vain lähdekritiikitöntä massaa, jotka uskovat "tuntematonta miestä Puksun Esson pihalla".

Itse katson, että Tommi Ignatius on tehnyt Spotify julkaisullaan maksettua markkinointia keikkojaa ajatellen ja TE keskukselta on kohta tulossa vähän isompaakin laskua siihen suuntaan. Kyse alkaa olemaan aika häikäilemättömästä petoksesta.

Tässä terveiset ammattimuusikko Tommi Ignatiukselta työttömälle samannimiselle kaverille:

http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mit%C3%A4-sinu...

Toimituksen poiminnat