Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Mediahuomio ja pelon ilmapiiri

Kun perjantain hirvittävät tapahtumat Turussa tulivat julkisuuteen, jokainen mediatalo tarttui tilaisuuteen kuin viimeiseen oljenkorteen. Viestimet alkoivat täyttyä spekuloinnista ja tiedonmurusista. Jopa Ylen sivuilta oli vaikea löytää mitään muuta, kuin uutisia aiheesta.

Tekijän motiivi on edelleen tuntematon tätä kirjoittaessa - kolme vuorokautta myöhemmin - eikä uutisointi ole juuri laantunut. Jokaisen verkkolehden pääuutiset koskevat edelleen näitä hirveitä tapahtumia. On haastatteluja ja lausuntoja, joilla kerätään klikkejä, lukijoita ja myydään lehtiä. 

Ihmettelen suuresti, miten media voi yhtenä rintamana pelata näin suoraan terrorin pelikirjaa. Teot ovat kauheita, mutta onko tosiaan niin, ettei yhdenkään lehden toimituksessa ole käyty läpi mihin tällaisilla teoilla pyritään? Saavuttamaan näkyvyyttä radikaaleilla ja järjettömillä hirmuteoilla. Saamaan ihmiset pelon valtaan. Vahvistamaan ääriajattelua. Kääntämään ihmiset toisiaan vastaan.

Ovatko kaupalliset arvot tärkeämpiä kuin kansallinen turvallisuus? Mitä enemmän aiheesta uutisoidaan, sitä kiinnostavampi kohde Suomi on vastaaville teoille myös tulevaisuudessa. Ylelläkin löytyy uutisten joukosta fiksua ajattelua siitä, miten vihapuheen jakaminen on typerää. Tulikohan missään toimituksessa mieleen, miten spekulointi aiheen ympärillä monta vuorokautta putkeen vaikuttaa vihapuheen määrään? Pelon ilmapiirin ylläpitämisessä medialla on suurin vastuu ja aika harva tuntuu sitä ymmärtävän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>....Pelon ilmapiirin ylläpitämisessä medialla on suurin vastuu ......

ooo

Juuri noin.

Toimituksen poiminnat