Teoston rooli internetajassa

Google käyttää valtavana globaalina toimijana häikäilemättömästi vääntövoimaansa hyväkseen. Kuten verkkolehdissä on laajasti uutisoitu, suurin osa kotimaisten musiikintekijöiden sisällöistä on estetty Suomessa. Ja ilmeisesti myös paljon musiikkia, joka ei ole Teoston valvovan silmän alla.

Teosto ilmoitti saavuttaneensa väliaikaisen sopimuksen verkkojätin kanssa tänään aamulla. Millaiseen sopimukseen on taivuttu pakkokeinojen alla – ei ole tiedossa. Tapaus herättää paljon kysymyksiä, mutta itselläni erityisesti yhden; mitä hyötyä Teostosta on artisteille internet-aikakaudella? Globaalit toimijat voivat sanella ehdot melko suvereenisti, kuten tapaus osoittaa. Onko Teoston kaltainen välikäsi enää tarpeellinen tekijänoikeuksien valvojana? Entä jos levy-yhtiöt ja artistit voisivat sopia suoraan jakelijoiden kanssa korvauksista?

Verkossa on aika-ajoin väläytelty lohkoketjuteknologiaan perustuvaa tekijänoikeuksien suorakorvausjärjestelmää. Ja miksipä ei. Lähes kaikki musiikin kuuntelu tapahtuu verkkopalveluiden kautta, jolloin olisi luonnollista että korvausmekanismikin pohjautuisi automaattiseen teknologiaan. Puhumattakaan siitä, miten Teoston jäsenyys hankaloittaa artistin mahdollisuuksia päättää oman musiikkinsa julkaisemisesta verkkopalveluissa. Siihen tarvitaan Teostolta lupa.

Nyt on hyvä hetki alkaa keskustelemaan aiheesta ja jatkaa sitä myös kohun laannuttua. Sillä välin – ainakin nämä teostovapaat biisit ovat kuunneltavissa myös Youtubesta.

https://youtu.be/YXC8YtkUgyo

https://youtu.be/gmJ-8EM94T4

Käyttäjäkuva
Sitoutumaton Vantaa

Perheenisä, myynti- ja viestintäammattilainen. Lisäksi tuotan elektronista musiikkia, digimaalailen ja kirjoittelen blogeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu