Seurantaa kauppakeskuksissa

Päivän uutisessa Ilta-Sanomissa kerrotaan, miten kauppakeskukset haluavat saada samankaltaista statistiikkaa kuluttajista käyttöönsä, kuin verkkokaupoilla on käytössään asiakkaistaan. Missä asiakkaat liikkuvat, kuinka kauan he viettävät siellä aikaa jne. Ja kun näitä tietoja verrataan liikkeissä tehtyihin ostoksiin ja anonymisoituihin tunnisteisiin vaikkapa wifi-yhteyttä kyselevien matkapuhelinten osalta, saadaan rakennettua paremmin myyviä ostoskeskuksia.

Myös ihmisten tunnetiloja luetaan kasvojen ilmeiden perusteella, sekä sukupuolijakaumaa selvitetään fyysisten erojen perusteella. Palveluiden tuottajat väittävät, ettei tunnistetietoja voi yhdistää henkilötietoihin ja samaan hengenvetoon, että järjestelmät täyttävät mm. tulevan gdpr-asetuksen vaatimukset. Tässä kuitenkin häiritsee pari asiaa. Jos tunnistetietoja ei voida yhdistää henkilötietoihin, miten mm. tietojen poistaminen henkilön niin vaatiessa voidaan toteuttaa? Tai jos joku haluaa mukaansa tiedot mitä hänestä on kerätty, kuinka se tehdään ilman henkilön yhdistämistä tunnistetietoihin?

Ja voiko asiakas halutessaan kieltää, ettei hänestä kerätä ostokäyttäytymiseen, kauppakeskuksessa liikkumiseen ja hänen käyttämiinsä mobiililaitteisiin liittyvää tietoa? Meitä seurataan verkossa monin eri tavoin kaupallisessa tarkoituksessa, mutta tähän seurantaan voi halutessaan edes osittain vaikuttaa. Voisiko joku kauppakeskus brändätä itsensä seurantavapaaksi alueeksi ja yrittää saavuttaa kaupallista menestystä vaikkapa palvelutasollaan?

Yksi ratkaisu on toki suosia pieniä kivijalkamyymälöitä ja maksaa käteisellä. Niissä on tietty usein muutenkin kilpailuvalttina hyvä palvelu ja hälyvapaa tunnelma, eikä joka kulmalla ole tekoälyyn kytketty kamera analysoimassa miten ilmeilet ja minkä näyteikkunan kohdalla pysähdyt.

 

Linkki uutiseen: https://www.is.fi/digitoday/art-2000005491788.html

Käyttäjäkuva
Sitoutumaton Vantaa

Perheenisä, myynti- ja viestintäammattilainen. Lisäksi tuotan elektronista musiikkia, digimaalailen ja kirjoittelen blogeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu