Kanta ja yksityisyyden suoja

Dosentti Heikki Forsvik nostaa esiin Hesarin mielipidepalstalla tärkeän yksityisyyden suojaan liittyvän ongelman. Ongelman taustalla on suomalainen terveysarkisto Kanta, joka sisältää kaikki tiedot terveydestäsi, kuten sairaudet, lääkitykset ja hoidot.

Kannasta tietoja pääsevät katselemaan terveydenhuollon ammattilaiset koko maassa. Omakanta-palvelun kautta voi määritellä suostumuksia ja kieltoja, mutta määritykset tehdään järjestelmän ehdoilla, eikä omien tietojen luovuttamista voi rajata helposti ymmärretävästi. Lainaus tekstistä esittää ongelman hyvin:

”Käytäntö on kuitenkin hyvin monimutkainen. Aiemmin suostumus tietojen luovuttamiseen kysyttiin ­aina ­tapauskohtaisesti. Nykykäytännön mukaan suostumus on voimassa toistaiseksi, ja se käsittää kaikki potilastiedon arkistossa jo olevat ­sekä myöhemmin tallennettavat potilastiedot. Lisäksi tietoa käsitellään laajemmissa yhteisrekistereissä.”

Mitä mahtavat olla nämä laajemmat yhteisrekisterit? Ilmeisesti jotain rekistereitä, joiden sisältämään dataan omista terveystiedoistamme emme pääse vaikuttamaan.

Sokerina pohjalla eduskunta on valmistelemassa lainsäädännön muutosta, joka mahdollistaisi tietojen luovuttamisen kaupalliseen käyttöön anonymisoituna. Mutta mitä anonymiteetti tänä päivänä tarkoittaa? Olemme läsnä verkossa lukuisten sosiaalisen median palveluiden kautta. Esimerkiksi facebookissa ihmiset kuuluvat ryhmiin, jotka liittyvät harrastuksiin ja mielenkiinnon aiheisiin, mutta myös sairauksiin.

Jos ja kun lainsäädäntö mahdollistaa tämän anonymisoidun terveystiedon saannin kaupallisille toimijoille, montako minuuttia luulette kestävän, että verkkokäyttäytymisestä kerätty tieto voidaan yhdistää juuri sinun terveystietoihisi kehittyneen tekoälyn avulla?

Kanta on tarpeellinen ja voi pelastaa ihmishenkiä, mutta jokaisen kansalaisen tulisi omistaa oma datansa, erityisesti terveyteen liittyvä. Ja sitä kautta päättää itse, mitä tietoja voidaan luovuttaa millekin toimijoille. Oli sitten kyse tunnistettavasta, tai anonymisoidusta tietojen luovuttamisesta.

Linkki artikkeliin: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005514618.html

Käyttäjäkuva
Sitoutumaton Vantaa

Perheenisä, myynti- ja viestintäammattilainen. Lisäksi tuotan elektronista musiikkia, digimaalailen ja kirjoittelen blogeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu