Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Varhaiskasvatuksen palkkakartelli

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat suuressa viisaudessaan sopineet, että kupeidemme hedelmiä kasvattavat ja päivittäin hoitavat ammattilaiset eivät ansaitse palkkaa jolla tulisi pääkaupunkiseudulla toimeen.

Yle uutisoi, että pääkaupunkiseudulla on n. 600:n lastentarhanopettajan vajaus. Tähän on kaikessa hiljaisuudessa ja viisaudessa päätetty vaikuttaa sillä, että pidetään palkkataso niin alhaisena, ettei ketään alalle opiskellutta voi kiinnostaa alalle jääminen. Opettajan paperit kun saa jatko-opinnoilla ja palkka nousee samantien elinkelpoiselle tasolle.

Ratkaisuksi ehdotetaan mm. edullisia vuokra-asuntoja. Ehdottajalta voisi toki kysyä, että mitä muita vastaavia vähäpätöisiä tehtäviä, kuten lastemme varhaiskasvattajat, voisimme lokeroida tähän vähempiarvoisten ammattien lokeroon - ja joille erityisesti suunnattaisiin näitä edullisia vuokra-asuntoja. Ja entäs jos lastentarhanopettaja haaveilee omistusasunnosta, tuotetaanko niitäkin erikseen lastentarhanopettajille halvemmalla?

Palkkatason rajoittaminen on osunut Helsingin, Espoon ja Vantaan omaan nilkkaan. Otetaan tähän lainaus Ylen artikkelista:

”Palkan on todettu vaikuttavan ratkaisevasti varhaiskasvatusalan vetovoimaan. Opetusministeriön taannoin julkaisemasta kyselystä selviää, että 40 prosenttia lastentarhanopettajista harkitsee alan vaihtoa.

Suurin syy vaihtohaluihin on kyselyn mukaan huono palkka.”

Lisäksi työn vaativuus on lisääntynyt mm. varhaiskasvatuslain myötä, kun taas palkat ovat OECD-vertailun mukaan Suomessa poikkeuksellisen matalia. Mikä kumma tässä yhtälössä voikaan mennä pieleen?

Kukapa sitä haluaisikaan, että tulevat veronmaksajat saisivat nauttia hyvän varhaiskasvatuksen tuomista eduista ja heistä tulisi täyspäisiä yhteiskuntamme jäseniä.

Linkki uutiseen: https://yle.fi/uutiset/3-10093555

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän AriMartti kuva
Ari-Martti Hopiavuori

Niin, joku viisas sanoi kerran:

"Jos joku työ on välttämätön ja tärkeä, niin siitä ei tarvitse maksaa, koska kutsumuksesta työtä tekeviä riittää. Esimerkiki webbiä devaaville (nettisivuja kehittäville) ei ole vastaavaa kutsumusta, niin korvaus menetetystä vapaa-ajasta pitää olla riittävä."

Käyttäjän MarkkuBrask kuva
Markku Brask

Kumma ettei lääkäreiden kohdalla käytetä tätä kutsumus-korttia...

Toimituksen poiminnat