Varhaiskasvatuksen palkkakartelli

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat suuressa viisaudessaan sopineet, että kupeidemme hedelmiä kasvattavat ja päivittäin hoitavat ammattilaiset eivät ansaitse palkkaa jolla tulisi pääkaupunkiseudulla toimeen.

Yle uutisoi, että pääkaupunkiseudulla on n. 600:n lastentarhanopettajan vajaus. Tähän on kaikessa hiljaisuudessa ja viisaudessa päätetty vaikuttaa sillä, että pidetään palkkataso niin alhaisena, ettei ketään alalle opiskellutta voi kiinnostaa alalle jääminen. Opettajan paperit kun saa jatko-opinnoilla ja palkka nousee samantien elinkelpoiselle tasolle.

Ratkaisuksi ehdotetaan mm. edullisia vuokra-asuntoja. Ehdottajalta voisi toki kysyä, että mitä muita vastaavia vähäpätöisiä tehtäviä, kuten lastemme varhaiskasvattajat, voisimme lokeroida tähän vähempiarvoisten ammattien lokeroon – ja joille erityisesti suunnattaisiin näitä edullisia vuokra-asuntoja. Ja entäs jos lastentarhanopettaja haaveilee omistusasunnosta, tuotetaanko niitäkin erikseen lastentarhanopettajille halvemmalla?

Palkkatason rajoittaminen on osunut Helsingin, Espoon ja Vantaan omaan nilkkaan. Otetaan tähän lainaus Ylen artikkelista:

”Palkan on todettu vaikuttavan ratkaisevasti varhaiskasvatusalan vetovoimaan. Opetusministeriön taannoin julkaisemasta kyselystä selviää, että 40 prosenttia lastentarhanopettajista harkitsee alan vaihtoa.

Suurin syy vaihtohaluihin on kyselyn mukaan huono palkka.”

Lisäksi työn vaativuus on lisääntynyt mm. varhaiskasvatuslain myötä, kun taas palkat ovat OECD-vertailun mukaan Suomessa poikkeuksellisen matalia. Mikä kumma tässä yhtälössä voikaan mennä pieleen?

Kukapa sitä haluaisikaan, että tulevat veronmaksajat saisivat nauttia hyvän varhaiskasvatuksen tuomista eduista ja heistä tulisi täyspäisiä yhteiskuntamme jäseniä.

Linkki uutiseen: https://yle.fi/uutiset/3-10093555

Käyttäjäkuva
Sitoutumaton Vantaa

Perheenisä, myynti- ja viestintäammattilainen. Lisäksi tuotan elektronista musiikkia, digimaalailen ja kirjoittelen blogeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu