Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Eturyhmien valtakunta

  • CC0 Creative Commons
    CC0 Creative Commons

Nyt kun yritystukityöryhmä on ajanut karille, eikä edes valohoidon tasoinen 60 miljoonan euron leikkaus tukiin onnistunut, on hyvä pohtia mitä asialle voisi tehdä. Viesti elinkeinoelämälle on selvä - tämän hallituksen aikana ei leikattu yritystukia. Kaverit kiittävät ja maineet säilyivät. Sen sijaan leikattiin varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta, työttömiltä, vanhuksilta jne. jne.

Juuri esitellyn väitöstutkimuksen väitteet siis pitävät paikkaansa. Elinkeinoelämä ohjailee politiikkaa enemmän kuin tarpeeksi. Valta on siellä missä rahakin. Ja parhaimmillaan kyse on hyvästä yhteistyöstä. Valtio tarvitsee toimiakseen toimivan elinkeinoelämän ja menestyviä yrityksiä. Hyvinvointi syntyy hyvästä yhteistyöstä.

Eräs liike-elämässä vaikuttava konsultti esitti twitterissä hyvän kysymyksen; mitä tälle asialle sitten voitaisiin tehdä? Jokainen vastakkaisten asetelmien neuvottelupöydissä istunut ymmärtää, ettei suuria muutoksia voida tehdä kerralla. Ja neuvotellessa täytyy molempien osapuolien tehdä myönnytyksiä. Millaisia myönnytyksiä valtio voisi antaa, että miljardien yritystuista voitaisiin pitkässä tähtäimessä luopua?

Verotuksen ja veronkaltaisten maksujen alentaminen lienee ainoa vaihtoehto kompensoida tukien menettämistä yrityksille. Mutta ettei rakennettaisi uutta eriarvoistavaa järjestelyä, tulisi näiden helpotusten koskea kaikkia yrityksiä. Tällainen kompensaatio voisi toki aluksi olla suurempi tukea saaville yrityksille, mutta ajan myötä se voisi laskea samalle tasolle kuin muillakin. Eli valtion kassaan jäisi enemmän rahaa kun yritystukia vähennettäisiin ja samalla yritysten pakollisia kuluja alennettaisiin. Tämä taas mahdollistaisi yritysten näkökulmasta mm. uudet investoinnit ja uusien työntekijöiden palkkaamisen. Investoinneilla taas saataisiin lisättyä tuottavuutta, joka näkyisi suurempina verotuloina. Ja parantamalla työllisyyttä saataisiin lisää nostetta koko kansantaloudelle kulutuksen lisääntymisen myötä.

Tämäntyylisen yksinkertaistetun ja täysin teoreettisen idean toteuttamisessa on varmasti haasteensa. Mutta tulessa makaamisessa on vielä suurempia haasteita. Eturyhmiä tulee olemaan aina ja yhteistyössä on voimaa, mutta valtion tulisi kohdella liike-elämää tasapuolisemmin. Yritystuet vääristävät kilpailua, estävät kilpailun syntymistä ja vääristävät valtarakenteita. Keskustelua yritystuista tulisi jatkaa, vaikkei valohoito tämän hallituksen aikana onnistunutkaan.

Miten sinä muuttaisit nykytilannetta yritystukien osalta?
 

Linkki uutiseen väitöstutkimuksesta: https://yle.fi/uutiset/3-10133946

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat