Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Kansalaisten pisteytysjärjestelmä

  • CC0 Creative Commons
    CC0 Creative Commons

Päivän sote-uutinen pysäyttää hetkeksi miettimään, millaisia hankkeita hallitus on ajanut kaudellaan läpi. Näin äkkiä tulee mieleen aktiivimalli, jolla rankaistaan ja hankaloitetaan jo ennestään tiukassa tilanteessa eläviä työttömiä - pisteyttämällä heidän suorituskykynsä. Kela alkoi seurata ihmisten parisuhteita ja myös korjaamaan kansalaisten tekemiä virhearviota niiden suhteen - lainsäätäjän pyynnöstä. Liikennevalvontakameroiden määrää lisätään sitä mukaa, kun turvallisuus lisääntyy, koska laskutustavoitteisiin on päästävä. Ja sitten muistan, että Sipilä ehdotti koko kansan terveystietojen myymistä. Niin ja sitten on tämä tiedustelulakipaketti, jolla mahdollistetaan kansalaisten laajempi urkkiminen erinäisten uhkakuvien nojalla. Mutta yritystuet on ihan ok - niistä nyt ei voi nipistää, koska omat pisteet laskisivat ja vaalikampanjalahjoitukset siinä samalla. Mutta varhaiskasvatus, koulutus, työttömät ja vanhukset - siellä on mistä ottaa. Ilmeisesti leikkaushankkeetkin on pisteytetty jonkin eturyhmäalgoritmin mukaan.

Ulkomaisista uutisista tulee mieleen tuore tieto Facebookin tietojen luovutuksesta, sekä siitä miten messenger-keskusteluja monitoroidaan. Ja keskeytetty yritys yhdistää terveystietojakin facebook-profiileihin, paremmin kohdennettavan mainonnan kehittämiseksi. Niin ja kiinalainen tekoäly-startup on rankattu maailman arvokkaimmaksi alan yritykseksi. Yritys jonka ohjelmisto tunnistaa lähes erehtymättömällä tarkkuudella maan kansalaisia kaikilta kameravalvonta-alueilta, joita maassa toki riittääkin. Ja toinen uutinen Kiinasta kertoi, että pian valmistuu myös ohjelmisto, joka tarkkailee ihmisiä kotioloissa, kaikkien verkkoon yhdistettyjen kameroiden välityksellä.

No miten nämä asiat sitten liittyvät toisiinsa. Kiinassahan pisteytys on viety todella pitkälle. Kaikki verkkokäyttäytyminen ja myös kameroiden havainnoima epäilyttävä käytös vaikuttavat suoraan kansalaisten pisteytykseen. Jos olet vaikkapa poliittisesti aktiivinen verkossa, huomaat pian ettet voikaan ostaa lentolippua maan ulkopuolelle, koska pisteesi ovat laskeneet algoritmien viisauden tuloksena liian matalalle.

Suomessa ollaan nyt pisteyttämässä vain terveystietoja, joiden perusteella jokainen kansalainen saa henkilökohtaisen arvon, jonka valtio maakuntahallinnon kautta maksaa sitten palveluntarjoajalle. Ja nämä pisteytykset kerätään eri tietolähteistä, kysymättä kansalaisilta onko tämä ok. Eikä näitä tietoja ja pisteytyksiä ole tarkoitus jakaa itse kansalaisille. Siis data sinusta ei kuulu sinulle. Mutta sote-palveluntarjoajille se toki kuuluu. Mitähän tietosuojavaltuutettu tuumaa tästä? Onko tässä taas menossa yksi hanke, jonka perustuslaillisuutta ei ole tutkittu etukäteen? Niitähän on riittänyt.

On vaikea olla visioimatta tilanteen kehittymistä ns. 'kiinalaiseen suuntaan'. Uteliaat viranomaiset ja hoitohenkilökunta käyvät jo nyt vailla perustetta tutkimassa naapureiden tekemisiä ja sairauksia. Esimerkiksi Kanta-palvelussa on havaittu paljon väärinkäytöksiä. Kun ihmisten verkkokäyttäytymistä voidaan jatkossa seurata köykäisin perustein ja terveystiedotkin jalostetaan kaupankäynnin välineeksi, saa pian seuraava ahne insinööri päähänsä pienen excel-tuokion jälkeen jalostaa ja yhdistää dataa vielä lisää, kokonaisvaltaiseksi kansan kaupallistamiseksi ja valtion kontrollin lisäämiseksi.

Nyt ehtii vielä muuttaa suuntaa. Syksyllä (ehkä) järjestettävissä maakuntavaaleissa ja erityisesti eduskuntavaaleissa on syytä lopettaa tämä kehityssuunta. Vielä ei ole liian myöhäistä.

 

Linkki HS:n sote-uutiseen: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005636644.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tällähän absurdisti jälleen haetaan yritysten etua eli riskin minimointia. Milloin asiakkaan riskia alettaisiin samalla tavalla ajamaan?

Käyttäjän MarkkuBrask kuva
Markku Brask

Hyvä kysymys. Poliittiseen päätöksentekoon voi vaikuttaa vaaleissa. Kannattaa seurata Petrus Pennasen toimintaa ja aloitteita Helsingin valtuustossa, niin pääsee hyvin jyvälle mitä piraattipolitiikka käytännössä tarkoittaa.

Käyttäjän MarkkuBrask kuva
Markku Brask

Hupsistakeikkaa - myös perustuslakiasiantuntija pitää pisteytystä ongelmallisena. https://demokraatti.fi/uutinen-sote-pisteytyksesta...

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

POLTTOHAUTAUSMINISTERIÖ
KESKUS-KREMATORIO

00630 HELSINKI
puh. 90-131313
telex 10098 sf phm

KANSALAINEN !
Koskee polttohautaustanne
Koska suorittamiemme tutkimusten perusteella olemme todenneet, että olette SOTE-pisteytyksen perusteella saaneet todella kelvottoman pistemäärän.Olette kustannusraste ja jatkuva kuulumisenne yhteiskuntaan ei ole näin ollen mitenkään hyödyksi, olemme päättäneet väestöylijäämää koskevan lain # 117 4 mom. nojalla polttaa Teidät. Pyydämme Teitä sen vuoksi saapumaan ensi maanantaina kello 18.00 Keskus-Krematorioon, uuni 16, pelti n:o 8. Mukaan Teidän on otettava virsikirja, veroilmoitus, ennakkoveronpidätyskuitti ja esteettömyystodistus polttohautausta varten.

Koska tutkimuksiemme mukaan olette elämänne aikana nauttineet suuret määrät alkoholipitoisia juomia, kehoitamme Teitä ilmeisen räjähdysvaaran vuoksi juomaan ennen polttohautaustanne yhden (1) litran keitettyä kutunmaitoa ja lasin karvasvettä. Teidän on lisäksi otettava mukaanne yksi standardikokoinen olkilyhde, 20 kg koksia, jätepaperia tai lastuvillaa, 3 litraa 92- oktaanista bensiiniä sekä kaksi tulitikkua. Mikäli haluatte erikoiskäsittelyn tuhkallenne , pyydämme Teitä jättämään tullessanne portinvartijalle osoitteella ja postimerkillä varustetun kirjekuoren tuhkan edelleen lähettämistä varten. Muutoin lahjoitamme tuhkanne Maaseudun tukiaiset ry:lle.
Velvoitamme Teitä itse huolehtimaan kuolinilmoituksestanne, ilmoituksesta henkikirjoittajalle, veroviranomaisille ja velkojillenne sekä hyvissä ajoin peruuttamaan lehtitilauksenne, palauttamaan ulkomaanpassinne ja ajokorttinne sekä muut ao. asiapaperit ko. virastoihin.

Tämän käskyn laiminlyömisestä ja väestöylijäämää koskevan lain # 199 6 mom. mukaan on säädetty kovennettu kuolemanrangaistus (säästöliekillä).

Odotamme siis Teitä täsmälleen sovittuna aikana, josta ainoastaan täten ilmoitamme.
Kunnioittaen

POLTTOHAUTAUSMINISTERIÖ
Keskus-Krematorio
Helsinki

Hilkka Keränen

Hieno kirjoitus. Kiitos oikein paljon.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Saarikko selkokielellä kansalaisten terveystietojen käsittelystä:

https://www.youtube.com/watch?v=z88ICrxsy5Q&featur...

Käyttäjän SalmeMattila kuva
Salme Talvirinne

Mistä lähtien eduskunta ja hallitus ovat olemassa yrityksiä ja itseään varten? Eivätkö he ole siellä HOITAMASSA kansan ja etupäässä kansalaisten kaikinpuolista hyvinvointia ja Suomen kansalaisten asioita. Nyt mennään raha edellä - vaadin paluuta kansan edustajien tehtävänsä tajuamiseen!

Sirpa Kärkkäinen

Kansalaisaloite "Stop pisteytykselle" on nyt allekirjoitettavissa. Tässä linkki aloitteeseen:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3140

Aloitteesta löytyy lisätietoja, mutta voi niitä kysyä suoraan minulta itseltänikin. Tässä FB-sivuni:
https://www.facebook.com/sirpa.karkkainen.75

Näin opena olen sitä mieltä, että kun lasten arvosanoista ja pisteytyksestä on luovuttu, niin ei me aikuisetkaan tarvita sitä. Ei varsinkaan mitään valtiojohtoista rankingia =)

P.S Tosi hyvä kirjoitus tämä Markku Braskin puheevuoro

Käyttäjän MarkkuBrask kuva
Markku Brask

Toimituksen poiminnat