Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Tunteiden monitorointia Kiinassa

  • CC0 Creative Commons
    CC0 Creative Commons

Kiina jättää muiden maiden valvontakoneistot varjoonsa pitkällä kaulalla. Olen kirjoittanut aikaisemminkin valvonnasta julkisilla paikoilla ja kodeissa, sekä huolestunut kehityssuunnasta myös kotimaan kamaralla mm. terveystietojen kaupallistamisen osalta. Nyt mennään kuitenkin pykälää syvemmälle - aivotoiminnan monitorointiin. Jep - luit oikein.

Tänään törmäsin uutiseen, joka nostaa rimaa entisestään. Kiina ei pelkästään ole varoittava esimerkki valvontalakien puutteesta, vaan myös pelottava esimerkki yksityisyyden täydellisestä hukkaamisesta kontrollin ehdoilla.

Ihmisen tunteet kun ovat hyvin yksityisiä, eivätkä ne kuulu kenellekään enempää kuin haluamme niistä ulospäin kertoa, saati työnantajillemme. Kiinassa tämä on kuitenkin arkipäivää joissakin yrityksissä. Työntekijöitä velvoitetaan pitämään sensoreita, joiden kautta analysoidaan työntekijän tuntemuksia työpäivän aikana. Aivot ovat vielä suurelta osin mysteeri, mutta herkillä sensoreilla voidaan karkealla tasolla nähdä eri aivoalueiden aktiivisuuden perusteella, millaisia tuntemuksia tarkkailtava henkilö saattaa käydä parhaillaan läpi.

Ja näiden sensorien välittämän tiedon perusteella työnantaja voi puuttua työntekijän työsuoritukseen tai vaikkapa vaihtaa työntekijän toiseen rooliin. Tämä on niin monella tavalla väärin, että en edes yritä analysoida mihin kaikkeen tämä voi johtaa. Sen sijaan, kerro sinä; suostuisitko siihen, että työnantaja analysoisi tunteitasi työpäivän aikana sensoreiden avulla?

 

Uutinen aiheesta: https://gizmodo.com/companies-in-china-are-using-brain-sensors-to-monitor-e-1825651539

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kiina joko tehostaa itsensä täysin suvereeniksi tai sitten maan rakoon samalla kun me tukehdumme moraaliseen paniikkiimme. Mielenkiintoinen kokeilu seurata ulkoapäin. Tämän vuosituhannen totalitarismissa mikään ei jää näkemättä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kiinan kehityksessä on sellainen seikka, että sen ihmisoikeuksia loukkaavat kehityshankkeet saattavat nostaa sen taloudellisesta, poliittista ja sotilaallista kilpailukykyä suhteessa länteen. Kiinan yhteiskunnasta on tätä menoa tulossa yksi organismi, kun länsi pitää kiinni yksilöstä.

Länsi saattaa ennemmin tai myöhemmin joutua kohtaamaan tilanteen, jossa sen on pakko lähteä samoille linjoille kuin Kiina, mikäli ei halua tulla valtapoliittisesti nujerretuksi.

2000-luku saattaa olla ihmisyksilön loppu. Ihmisestä tulee solu laajemmassa organismissa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

En varmana suostu. Yksityisyys on hyvin tärkeä ja jos aletaan sorkkimaan, niin silloin kaikille tulee paha mieli, kun mitään ei voi tehdä.

Kaikille ihmisille tulee sellaisia vaiheita, että haluaa lähteä kauas pois arkielämästä ja sitten tehdä ihan oman mielensä mukaan, että lomaillako vai rakentaa ihan jotain muuta eikä omat ajatukseni kuulu pätkääkään muille.

Jokaisilla on aina pakollinen lepoventtiili, jota ilman tulisi hulluksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä on syytä korostaa, että kyse on kourallisesta yksittäisiä yrityksiä, jotka ovat katsoneet mielenkiintoiseksi testata tuollaista monitorointia. Siihen liittyy myös väsymyksestä seuraava "alarmi", jos henkilö työskentelee tehtävässä, jossa väsymykseen sisältyy turvallisuusriski.

Tuotteen kehittäminen on myös ollut yksittäisen yrityksen keksintö ja se markkinoi sitä puhtaasti kaupalliselta pohjalta. Tusinan verran yrityksiä Kiinassa ei ole mitään sikäläisissä lukumäärissä.

"Virallisemman" kiinalaistahon kommenttina voidaan pitää vaikkapa seuraavaa:

“The human mind should not be exploited for profit,” Qiao Zhian, professor of management psychology at Beijing Normal University, told the Morning Post. “There is no law or regulation to limit the use of this kind of equipment in China. The employer may have a strong incentive to use the technology for higher profit, and the employees are usually in too weak a position to say no.”

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Blogisti ei jaksanut lukea alkuperäistä artikkelia SCMP:sta, vaan asenteellisen lyhennelmän joltain zibada-sivustolta. Viittauskin on tälle "tiedesivustolle". Taas lisättiin Kiinan -tuntemista Suomessa.

Toimituksen poiminnat