Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Maakuntauudistusbrändi

Valtioneuvosto on tilannut viestintätoimistolta omamaakunta.fi sivuston osana maakuntauudistuksen viestintäpakettia. Ilmeisesti vastapainoksi alueuudistus.fi sivustolle, jolla kerrotaan myös hankkeen ongelmista. Suomen Kuvalehden uutista aiheesta lukiessa tulee hieman epäuskoinen olo - nyt puhutaan kuitenkin valtion tilaamasta viestinnästä. Kaikki kritiikki ja ongelmat on lakaistu maton alle ja päälle liimattu kiillotettu kerros ’faktoja’. Sivusto kertoo vakuuttavasti miten vaalit järjestetään 28.10.2018, vaikkei lukemattomiin ongelmiin törmännyt lainsäädäntö ole vielä voimassa - eikä sen läpimenosta ole mitään varmuutta.

Otetaan tähän lainaus SK:n uutisesta:

Viranomaisviestintään kohdistuu erityinen vaatimus luotettavuudesta.

”Annettujen tietojen on oltava oikeita, selkeitä ja riittäviä. Riippumattomuus ja puolueettomuus ovat viestinnän kulmakiviä”, todetaan valtionhallinnon viestintäohjeessa vuodelta 2016.

Asiaa selitellään myös sillä, että ihmiset eivät ymmärrä virkamiesjargonia ja mainitaanpa pihtiputaan mummo ja nuoretkin. Siis brändätään moniongelmainen uudistus verovaroin ja samaan hengenvetoon annetaan ymmärtää, että kansa tarvitsee tällaista viestintää, kun eivät oikein virkamiehiä ja hallitusta ymmärrä. Ja tällä sitten tavoitellaan nuoriakin. Ja sitä mummoa, jolla ei ole niitä digivehkeitä.

Heti sivun alusta löytyy myös video, joka kannattaa katsoa: https://youtu.be/cAlls3T217w

Videon viesti kiteytyy yhteen lauseeseen: ”Onneksi se sukupolvi teki silloin oikeita ratkaisuja.” Ja tämän jälkeen perustellaan eri kohderyhmille miksi maakuntauudistus on niin mahtava juttu. Ilmeisesti maakuntauudistuksen on tarkoitus korjata kaikki hallituksen tekemät virheet. Muutama esimerkki:

”Maakuntauudistus lisää kansanvaltaa, sinun valtaasi.”

Eli se, että luodaan uusi hallintohimmeli - lisätään byrokratiaa, joka on täysin valtion ohjauksessa ja varojen varassa ilman verotusoikeutta, lisää sinun valtaasi.

Arvokas ja hyvä vanhuus jokaiselle on yksi maakunta- ja sote-uudistuksen tärkeistä päämääristä.”

Siinä vaiheessa kun loputkin vanhustenhoitopalvelut on yksityistetty ja otetaan kaupalliset mittarit käytöön, on palvelu ainakin arvokasta, vanhuksille.

Kun valmistut ja haluat työelämään, saat tarvitessasi monipuoliset palvelut työllistymiseen, urakehitykseen ja osaamisesi kehittämiseen.”

Työllistymispalveluista ainakin aktiivimalli on ollut tosi tuottoisa ja tehokas, jopa työkyvyttömät ovat päässeet nauttimaan siitä. Ja urakehitys - no ainakin siinä oppii kirjoittamaan CV:n hakemuksen kylkeen, kun kouluttautuu työnhakukursseilla ja lähettää muutamia satoja hakemuksia vuodessa.

”Saat apua ja tukea kaikissa työelämäsi vaiheissa, työnhaussa, ammatinvalinnassa ja osaamisen kehittämisessä.”

Kunhan noudatat kaikkia ohjeita joita edes TE-palvelut eivät itse tiedä, kaikki menee varmasti ihan hyvin.

Ihmetyttää miksei hallituksen pienemmistäkin saavutuksista ole tehty näitä ’kun ette muuten tajua’ -videoita samaan tyyliin:

Aktiivimalli: Onneksi se sukupolvi teki silloin oikeita ratkaisuja - opittiin mekin ettei järjenkäyttöä sallita ja vain säästöillä on merkitystä.

Koulutuslupaus: Onneksi se sukupolvi teki silloin oikeita ratkaisuja. Ymmärsivät laskea koulutuksen tasoa ja sitäpaitsi tonnikala on halpaa hiutaleina.

Terveystietojen pisteytys: Onneksi se sukupolvi teki silloin oikeita ratkaisuja. Yksityisillä terveystiedoilla voi tehdä hyvää bisnestä, saadaan kivoja kohdennettuja geeniperimään pohjautuvia mainoksiakin.

Tiedustelulaki: Onneksi se sukupolvi teki silloin oikeita ratkaisuja. On tärkeää massavalvoa kansalaisten viestintää - nyt se onkin jo niin arkipäivää, että sitä osaa automaattisesti vältellä kiellettyjä aiheita.

Yritystuet: Onneksi se sukupolvi teki silloin oikeita ratkaisuja. Ihminen on se jolta leikataan, ei yritykset. Onneksi se 60 miljoonan euron leikkausuhka peruuntui - olisihan se nyt tuntunut siinä 8 miljardin potissa aivan liikaa.

 

Suomen Kuvalehden uutinen: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/ministerio-halusi-rauhoitella-ihmisia-viestintatoimisto-rakensi-ruusuisen-kuvan-maakunnista/?shared=1021414-5927055d-4

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Siis voi hemmetti mitä tajunnan virtaa.

http://omamaakunta.fi/

Ja tähän pistettiin 600 000 €?

Käyttäjän MarkkuBrask kuva
Markku Brask

Tähän tuotokseen ja radiospotteihin meni vain 160000€. Muokkasin SK:n linkin jaetuksi, että uutisen pääsee lukemaan kokonaisuudessaan.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Moinen rahankäyttö kertoo, että hallitus vie sote-uudistustaan läpi hinnalla millä hyvänsä ja mielivaltaisesti jo ennakkoon toimeenpannen. Sitten on hyvä sanoa oltavan jo niin pitkällä, ettei voida muuta kuin jatkaa.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Hallitus on mennyt sote- ja maakuntauudistuksen mainostamisessa aivan liian pitkälle.
1) Tällainen mainonta on ennenaikaista, koska päätöksiä ei ole vielä tehty. Kyse on ihmisten aivopesemisestä uskomaan, ettei mitään muuta mahdollisuutta ole.
2) Voidaan kysyä onko valtioneuvoston asiallista sijoittaa suuri rahasumma kansalaismainontaan, jossa on kyse puhtaasti mielikuvien luomisesta. Sivut ovat erittäin kauniit, niillä ihmiset hymyilevät ja kaikki on ruusuisesti - kun ovat maakunnat ja sote. Kyllä tiedotukseen riittävät normaalit tavat ja kanavat.
3)Vielä omituisempaa on, että hallitus on mainostanut maakuntasivujaan Helsingin sanomissa ja iltapäivälehdissä. Kun kyse on asiasta, josta poliittista päätöstä ei ole vielä tehty, hallitus siis käyttää valtion varoja murtaakseen opposition vastarinnan. Tämä haiskahtaa kovasti itänaapurin meiningiltä. Demokratiaan tuollainen ei ainakaan kuulu. Muilla puolueilla ei ole valtion resursseja käytettävissä omien kantojensa mainontaan. Käsittääkseni hallitus on vienyt vallankäyttönsä aivan liian pitkälle.

Olen pyytänyt oikeuskansleria tutkimaan onko valtioneuvosto menetellyt mainostuksessaan asiallisesti. Valitettavasti vain oikeuskanslerina on sote-uudistuksen päävalmistelija. Laitan yhden mainoksista erillisessä blogissa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sotehanketta vastustetaan mitä mielikuvituksellisimmilla uutisilla ja uhkaskenaarioilla, mutta että päivitellään sitä, että valtioneuvosto ei tiedotuksessaan hauku ja kritisoi omaa uudistustaan... hillitöntä :)

Valtioneuvostolla ei sentään ole velvollisuutta ehdottomaan totuuteen* tiedotuksessaan. Muistellaanpa vaikkapa valtiovarainministeri Erkki Liikasen surullisen kuuluisaa joka kotiin jaettua brosyyriä "verotus kevenee"

*niin, sikäli kun kenelläkään nyt on absoluuttista totuutta sotemallin tulevista vaikutuksista. Ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen ;)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, normaali tapa on että eduskunnan päätöksen jälkeen ryhdytään kertomaan tällaisella tavalla kansalaisille. Ennen poliittista päätöstä on syytä hoitaa mainonta ja brändäys puolueen varoilla eikä valtion. Ei ole eettisesti korrektia kuluttaa valtion rahaa edistääkseen poliittista päätöstä. Rahaa joka meneen kankkulan kaivoon mikäli päätöstä ei tule.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun Kepulla ja Kokoomuksella menee omat ja valtion rahat sekaisin - ja tuskin viimeinen. Sinun mielestä se on näemmä ihan normaalia ja ok.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

”Sotehanketta vastustetaan mitä mielikuvituksellisimmilla uutisilla ja uhkaskenaarioilla…”

Se, että vastaavanlaiset SOTE-mallit eivät ole toimineet Ruotsissa ja Norjassa ei ole mielikuvitusta. Niin kuin ei sekään, että yhä useampi asiantuntija varoittaa kustannusten Suomessakin mahdollisesti nousevan reippaasti. Jos jokin on mielikuvitusta niin se, että tällä uudistuksella voidaan SEKÄ pienentää kustannuksia ETTÄ lyhentää jonoja ja lisätä valinnanvapautta.

”…päivitellään sitä, että valtioneuvosto ei tiedotuksessaan hauku ja kritisoi omaa uudistustaan…”

Päivittelen, miten turhaan roskaan sitä veroja käytetään. Jos et ole tutustunut noihin sivuihin, niin sieltä löytyy mm. seuraavia helmiä:

” Saat mielipiteesi kuulumaan maakuntavaaleissa ja sen lisäksi muun muassa nuorisovaltuustojen, vanhus- ja vammaisneuvostojen, asiakasraatien, maakunta-aloitteiden ja maakunnallisten kansanäänestysten kautta.” [Millään näistä valtuustoista ei ole budjettivaltaa ja nuo humpuukivaltuustot eivät edes toimennpane tai valvo mitään.]

”Myös digitaaliset palvelut lisääntyvät – syrjäisimmillekin alueille voi saada eri alojen asiantuntijoiden henkilökohtaisia tapaamisia verkkopalveluissa. Näitä voivat olla mm. lääkärikonsultaatiot, työllisyysneuvonta, perheiden tukipalvelut ja yrityspalvelut. Monia palveluita laitetaan myös pyörien päälle niin, että palvelut kulkevat sinne, missä asiakkaat ovat.” [Mikään ei estä eikä ole estänyt digitaalisten palvelujen lisääntyvää käyttöä nytkään]

https://www.aamulehti.fi/maailma/kilpailu-kannusta...
https://yle.fi/uutiset/3-9943839
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/244295-varoitus-m...
https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/palkkojen-harmo...
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/tasta-hallitus-ei...

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Valtion ei pidä ruveta propagandaministeriöksi, koska se estää kansanvaltaisen ajattelun, jos isoimmat päättäjät kansan rahoittamana alkavat ajamaan omia puoluepoliittisia tarkoituksiaan kuten tässä kaksi puoluetta on tehnyt.

Keskeneräisten hankkeiden tiedottaminen muka valmiina on harkitsematonta ja jos hankkeet epäonnistuvat, uskottavuus menee koko koneistolta.

Muistissa on kuinka Saksassa tarvittiin Goebbels propagandan levittämiseen: https://fi.wikipedia.org/wiki/Joseph_Goebbels.

Viestintäministeriötä hallituksella ei ole ollut, eikä pidä ollakaan. Asioista pitää tiedottaa sellaisina kuinka ne ovat, eikä mielikuvilla mainostyyliin.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Minusta hallituksen toimissa kyse ei todellakaan ole enää tiedottamisesta vaan propagandasta. Jos oltaisiin demokraattisia, nyt pitäisi muillekin puolueille myöntää "tiedotustukiraha". Hallitus on nyt niin sokaistunut tavoitteidensa ajamisesta läpi hinnalla millä hyvänsä, että etiikka ei ole tullut mieleen edes silmän lumeeksi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kerronpa, mitä Keski-Suomessa puuhaillaan sote- ja maakuntauudistuksen tiimoilta:

"Keski-Suomi 2020" -logolla varustetussa ilmoituksessa Keskisuomalaisessa on tänään 12.5. kolmen palstan leveyinen noin vaaksan korkuinen mainos/ilmoitus otsikolla "Mikä ihmeen maakunta- ja sote-uudistus? Laaja kuntakierros uudistustyöstä käynnistyy!"

Muutamia huomioita em. mainoksesta/ilmoituksesta:

- Pitkähkön alustuksen jälkeen sanotaan, että "Tule siis kuulemaan Keski-Suomen valmistelusta ja visioimaan tulevaa vastuuvalmistelijoiden kanssa kunnassanne pidettävään avoimeen keskustelutilaisuuteen. Saat samalla tietoa lokakuussa järjestettävistä maakuntavaaleista." -> ilmoituksen alla on "Tervetuloa!"-toivotus (ja ilmoitetaan kahvitarjoilusta), mutta ei ketään henkilöä tai tahoa sitä toivottamassa; siis ko. ilmoitus/mainos ilmoittaa eri kunnissa pidettävistä tilaisuuksista, mutta ketään kutsujaa ei ole ilmoitettu.

- Ko. keskustelutilaisuudet ilmoitetaan järjestettäväksi Joutsassa (14.5.), Toivakassa (15.5.), Keuruulla (16.5.), Pihtiputaalla (17.5.), Konnevedellä (21.5.), Multialla (22.5.), Saarijärvellä (30.5.), Luhangassa (31.5.), Kinnulassa (4.6.), Jämsässä (5.6.), Laukaassa (6.6.), Karstulassa (7.6.), Kyyjärvellä (11.6), Äänekoskella (13.6.), Kannonkoskella (13.6.) ja Viitasaarella (14.6.).

- Hankasalmella, Jyväskylässä, Muuramessa, Kivijärvellä, Petäjävedellä ja Uuraisilla tilaisuudet ilmoitetaan pidettäväksi alkusyksystä -> Siis väestömäärältään merkittävimmässä K-S:n kunnassa, Jyväskylässä, ko. tilaisuus pidetään vasta syksyllä! Tämä ei täytä missään muodoin jyväskyläläisten - eikä muiden poisjääneiden kuntien - kohdalla kuntalaisten oikeusturvaa ja antaa aiheen kääntyä valtion oikeusviranomaisten puoleen. Mitähän oikeuskansleri tästä sanoisi?

- Ja lopuksi: Mitäpä kuntalaisia tarvitsisikaan kuulla, kun asiat on jo taputeltu sote- ja maakuntauudistuksessa. Me emme tarvitse tällaisia "lumekuulemisia" vaan aitoja vaikuttamisen mahdollisuuksia omien itsenäisten kuntiemme asioihin!

Virallisesta hallinnollisesta kuulemisesta on säädetty Suomen laissa ja sitä EU:nkin asianosaisjulkisuus vaatii (ks. EU:n perusoikeuskirjan 41(2) artikla, sivu 266; lähde Mäenpää 2016, "Hallintolaki ja hyvän hallinnon takeet", Edita Helsinki).

---

"Hallinnollinen kuuleminen":

Määritelmä

viranomainen varaa ennen asian ratkaisemista asianosaiselle tilaisuuden lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka voivat vaikuttaa asian ratkaisuun

Selite

Kuuleminen on keskeinen oikeussuojakeino ja hyvän hallinnon tae. Se on yleisprosessuaalisen kontradiktorisen periaatteen ilmaus. Lausuessaan mielipiteensä asiasta asianosainen voi kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, onko asian käsittelyyn laillisia perusteita. Vaatimukset tarkoittavat viranomaisen tai toisen asianosaisen esittämiä vaatimuksia. Selvitykset ovat viranomaisen haltuun valmistelun yhteydessä kertyneitä asiakirjoja asian taustasta ja tosiasiallisista perusteista mukaan lukien todisteet. Kuulemismenettelyssä viranomainen varaa asianosaiselle mahdollisuuden määräajassa esittää näkemyksensä kohteena olevasta aineistosta. Yleensä asianosainen antaa selityksen kirjallisesti. Kuulemisvelvollisuudesta on useita poikkeuksia, kuten tilanne, jossa kuuleminen on ilmeisen tarpeetonta. Käytetyt lähteet: hallintolaki (434/2003) 34 - 36 §

Lisätiedot Kirjoittaja: Heikki Kulla.

Lähde edelliseen alla:

http://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kuul...

--

Yleisesti ottaen: Sote- ja maakuntauudistusta ei voida laillisesti loppuun saattaa ja lakeja hyväksyä ennen kuin kaikkia suomalaisia on hallinnollisesti kuultu. Tästä ei nyt kannata tinkiä piiruakaan. Se on meidän suomalaisten lain meille suoma oikeus!

Toimituksen poiminnat