Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Valtion bonusohjelma

  • CC0 Creative Commons
    CC0 Creative Commons

K-kaupassa kerätään plussapisteitä, S-kaupassa bonuspisteitä ja jos satut olemaan köyhä ja vielä työtön, valtion bonusohjelmassa kerätään nöyryytyspisteitä.

Päivän hesarin mielipidepalstalla Tanja Aitamuro Stanfordin yliopistosta kirjoittaa jenkkien digitaalisista vaivaistaloista. Järjestelmistä joiden algoritmit on optimoitu epäilemään ja tarkkailemaan kaikkien avuntarvitsijoiden motiiveja. Jopa kaupassakäyntejä monitoroidaan, eikä kiellettyjä ostoksia pysty edes maksamaan köyhäinkortilla.

Kuten olen aiemminkin kritisoinut, kehitys on täällä lintukodossammekin luisumassa samaan suuntaan. Köyhä ja työtön on arvoton yhteiskunnalle tämän kehityksen myötä. Aktiivimalli nöyryyttää työttömiä kohti seuraavaa nöyryytystä sosiaalituen hakijaksi. TE-palvelut kyykyttävät tekemään järjettömiä asioita, kuten vahtimaan puhelinta vaikkapa kehittävän opiskelemisen sijaan - josko se virkailija soittaisi, ettei joudu uuden nöyryytyksen kohteeksi.

Jos kaikki se turhautuminen, epävarmuus ja pelko jonka nämä huonosti ja epäinhimillisesti suunnitellut prosessit ihmisille aiheuttavat - saataisiin valjastettua energiantuotantoon, uutta ydinvoimalaa tuskin tarvittaisiin. Ihminen on unohdettu täysin ja poliittinen päätöksenteko palvelee taloudellista valtaa. Ahneus on korvannut arvona inhimillisyyden ja ihmiset syyttään joutuvat näiden päätösten kohteiksi. Talouspolitiikkaa voi tehdä myös inhimillisesti, aina ei ole pakko päätyä ääripäihin. Valtion tehtävänä ei ole voitontavoittelu.

Taloudellisia kovia arvoja on helppo puolustaa numeroilla, mutta edes kilpailukykyä on hankala saavuttaa nykyisin pelkästään kovilla arvoilla. Tulevaisuuden johtamistrendeissäkin pidetään yhtenä tärkeimmistä ominaisuuksista empatiakykyä. Nämä trendit eivät ole vielä päätyneet vanhanaikaisia ja aikansa eläneitä kovia - puhtaasti taloudellisia arvoja kannattavien puolueiden ja päättäjien osaamisvalikoimaan. Eikä kaikilla tietty ole tarvittavia kykyjäkään. Hyvä esimerkki lähes täydellisestä empatiakyvyn puutteesta löytyy tältä videolta, missä Susanna Koski ohjeistaa työkyvytöntä henkilöä elämänhallinnan saralla: https://yle.fi/uutiset/3-10203464

Vaalisuma lähestyy - vaaleissa on mahdollisuus vaikuttaa päätöksenteon suuntaan. Itsekkäälle heikommassa asemassa olevien ruoskinnalle on mahdollisuus tehdä stoppi. On muitankin vaihtoehtoja kuin vanhanaikaisen vasemmisto - oikeisto janan ääripäät.

 

Linkki hesarin mielipidepalstalle: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005680004.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat