Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Hoitoketjujen tehokkuus ja oikeus yksityisyyteen

  • CC0 Creative Commons
    CC0 Creative Commons

Kapitaatiomalli nousi odotetusti keskusteluun Porissa SuomiAreena -tapahtumassa keskiviikkona, kertoo Hesarin artikkeli https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005761612.html

Ex-kansanedustaja Tuija Brax kaipaa kansalaisten pisteytyksen rinnalle palveluntarjoajien pisteytystä, sekä on huolissaan kansalaisten pisteytyksen tietoturvasta. Palveluntarjoajien pisteytys onkin ainoa järkevänkuuloinen idea tähän mennessä koko pisteytyskeskustelussa. Mutta millaista tehokkuutta tavoitellaan? Yleensä kaupalliset organisaatiot tarkoittavat tehokkuudella kustannuksissa säästämistä. Terveysalan yritykset ovat ostaneet sote-hurmoksessa toisiaan pois markkinoilta kilpailemasta. Suuremmat toimijat hyötyvät massatuotetuista palveluista kuten kuuluukin. Toivottavasti palveluntuottajia mittaroidaan myös asiakastyytyväisyydellä kustannustehokkuuden lisäksi.

Huoli kansalaisten pisteiden tietoturvasta on hyvin aiheellista. Vaikka tiedot olisikin anonymisoitu ja teknisesti turvattu onnistuneesti (mikään järjestelmä ei ole täysin murtovarma), on aina mukana inhimillinen tekijä. Ihmiset ovat mm. kateellisia, uteliaita, kostonhimoisia, ajattelemattomia ja niin edespäin. En usko että menee monta kuukautta, että pisteytyksen parametrit ja yksittäisiä esimerkkejä vuodoista tulee esille pisteytysjärjestelmän käyttöönoton jälkeen. Vakuutusyhtiöt, pankit ja monet muut tahot luultavasti rakentavat nykyisten asiakkaiden pisteytysjärjestelmien rinnalle uusia toiminnallisuuksia, joilla tuotteita voidaan personoida entistä paremmin. Eli voidaan periä asiakkailta henkilökohtaisiin terveystietoihin liittyen lisämaksuja kaikenlaisista syistä.

Tietoa kerätään ihmisten omaan suostumukseen perustuen tai perustumatta jo aivan tarpeeksi. 

Älylaitteet taskuissamme keskustelevat ympäristöstä löytyvän teknologian kanssa ja sovelluksille täytyy antaa huomattavan laajoja oikeuksia että niitä voi käyttää. Esimerkiksi osa kuntoilu/urheiluvalmennussovelluksista pyytää käyttöehdoissaan täysin avointa valtakirjaa kaiken tiedon hyödyntämiseen kaupallisesti. Jos käyttöehdot jäävät lukematta, reealiaikainen analyysi liikkumisestasi on jo luultavasti hyödynnetty kaupallisesti.

Aivan kaikkea tietoa ei saa valjastaa kaupalliseen käyttöön. Terveystietojen kerääminen pisteytystä varten on yksi suurimmista uhkista yksityisyydelle - tiedustelulakien lisäksi. Toivottavasti poliitikoilla riittää rohkeutta olla murentamatta yksityisyyttämme kaupallisuuden ja uhkakuvien ehdoilla - oikeus yksityisyyteen on jokaisen ihmisen perusoikeus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat