Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Mitä itsenäisyys minulle merkitsee?

  • © M. Brask
    © M. Brask

Kysymys joka esitetään itsenäisyyspäivänä linnan juhlissa vierailijoille. Mutta sitä on hyvä pysähtyä miettimään, vaikkei kutsua juhliin olisi saanutkaan. No mitä se sitten minulle merkitsee?

Ensimmäisenä tulee mieleen vapaus. Vapaus olla kuka olen. Vapaus asua missä haluan. Vapaus tehdä sellaisia töitä mitä haluan. Vapaus harrastaa mitä haluan. Vapaus ostaa mitä haluan. Vapaus rakastaa ketä haluan. Vapaus ilmaista itseäni miten haluan. Vapaus ystävystyä kenen kanssa haluan. Vapaus olla kuka olen.

Olen itse onnellisessa asemassa, kun saan tehdä mielenkiintoisia töitä. Olen uskaltanut ja halunnut lähteä mukaan politiikkaan. Olen uskaltanut alkaa ilmaisemaan itseäni blogeissa, musiikissa ja kuvataiteissa. Ja kaiken tämän taustalla on vapaus - kukaan ei estä minua tekemästä näitä asioita. Suomessa saa olla poliittisesti aktiivinen ja ilmaista itseään vapaasti, kunhan ei vahingoita muita, tai ole liikaa häiriöksi.

Toisena tulee mieleen yksityisyys. Yksityisyys on oleellinen osa vapautta. Voin valita itse, mitä itsestäni kerron ja miten itseäni tuon julki. Saan päättää mitkä asiat ovat yksityisiä ja mitkä ovat julkisia, tai vähemmän yksityisiä. Päätän itse mitä kerron työkavereilleni, ystävilleni, tai vaikkapa tämän blogin lukijoille. Valitsen itse aiheet ja asiat joita jaan somessa, ketä haluan kavereikseni siellä ja millaista huonoa huumoria viljelen ympäristööni. Päätän itse kerronko flunssasta tai murtuneesta varpaasta, saati perheenjäsenistäni.

Yksityisyys on oleellinen osa itsenäisyyttä ja vapautta.

Valitettavasti on todettava, että sekä vapaus, että yksityisyys ovat vaarassa 101-vuotiaan maamme poliittisen ilmapiirin johdosta. Ihmisiä halutaan luokitella, terveystietomme halutaan myydä, vapaan ilmaisun ja viestinnän kaikille mahdollistava internet ollaan valjastamassa yksityisyyden valvontakoneistoksi pelon ja turvallisuuden nimissä. Ilmaisunvapautta ollaan rajoittamassa kaupallisten intressien nimissä koko EU:n tasolla. Teknologiaa ollaan valjastamassa tunnistamaan vapaita kansalaisia omissa menoissaan julkisilla paikoillakin, vailla mitään syytä.

En usko että tämä kehitys on sitä, mitä tavoiteltiin kun urheat sotilaat antoivat henkensä itsenäisyyden puolesta. Tämä kehitys kertoo pelosta, ei urheudesta. Suomi on urheiden ja periksiantamattomien ihmisten maa, ei pelolle valtaa antavien häviäjien maa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

Olen samaa mieltä, pelkoo ohjaa ihmisiä ja sillä osataan hinovaraisesti ohjata meidät luopumaan oikeudesta yksityisyyteemme. Yksityisyys ei ole rikos. Sen takaisin saaminen ei tule enää onnistumaan ja eikö ketään isommin vaivaa, että yksi hallitus voi runnoa perustuslain?

Toimituksen poiminnat