Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Yksityisyyden viimeinen rajapyykki

  • Kuva: Gordon Johnson / Pixabay
    Kuva: Gordon Johnson / Pixabay

Sieltä se sitten tuli. Kansalaisista kerätyn virallisen passikuvarekisterin aineistot halutaan liittää automaattisen kasvojentunnistuksen piiriin. Arvasin tämän siinä vaiheessa, kun luin uutisen poliisin kasvojentunnistusjärjestelmän testauksen aloittamisesta. Mitä Kiina edellä, sitä Suomi perässä, tuntuu olevan sopiva slogan kansalaisten massavalvontaa ajaneille puolueille näin vaalien alla.

Yksityisyys on yksi perusoikeuksistamme. Samasta syystä tiedustelulait ovat törmänneet perustuslakiin lukuisia kertoja. Niin usein, että tulee mieleen kuva henkilöstä, joka hakkaa päätään seinään, vaikka seinä on kiveä. Se on perustuslain tehtävä, olla kiviseinänä yrityksille murentaa kansalaisten perusoikeuksia.

Nyt halutaan oikeus lukea verkkoliikennettä, kertomatta kenen viestejä on vahingossa tai tarkoituksella seurattu, sekä oikeus tallentaa julkisilla paikoilla liikkuvien henkilöiden, tai autoissa kameratolppien ohi ajavien autojen kuljettajien kuva- ja sijaintitiedot poliisin rekistereihin. Kun näihin tietoihin yhdistetään pääsy terveystietoihin, pankkitileille, sosiaalisen median palveluihin - voi tietoja yhdistelemällä muodostaa kenestä tahansa niin yksityisille elämänalueille tarkentuvan kuvan, että tuskin olisit sillä tarkkuudella valmis kertomaan itsestäsi parhaalle ystävällesikään. Siitä massavalvonnassa on kyse.

Miksi näitä lakeja yritetään saada väkisin läpi, ilman kunnollista keskustelua ja julkista pelisääntöjen sopimista? Käsillä ovat viimeiset hetket pysäyttää tämä järjetön kehitys.

Uutinen kasvojentunnistuksesta: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kommentti-no-tata-olikin-odotettu-kaikkien-passikuvat-halutaan-poliisin-kasvontunnistusjarjestelmaan/7291644

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

"Mitä Kiina edellä, sitä Suomi perässä"

Kaamee

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Jonkun pitäisi kertoa valtiolle, että Black Mirrorin maailma on nimenomaan se vältettävä, eikä tavoiteltava asia.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Ihmisten pitäisi saada olla vapaita eikä mitään massavalvottuja orjia.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kun kapitalistinen talousjärjestelmä ei pysty lunastamaan kannattajiensa antamia lupauksia, kansa on pidettävä ruodussa voimakeinoin, jottei se alkaisi kapinoida tai peräti etsiä ja löytää muita talousjärjestelmiä sovellettavaksi. Informaatiovirtojen valvominen ja hallitseminen on tärkeä osa tuota hallintaa.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Olin ennen samaa mieltä isoveli-valvonnasta mutta maailma on muuttunut, paljon ja turvattomampaan suuntaan. Sormenjäljet rekisteriin ja kasvojentunnistus ovat mielestäni hyväksyttäviä asioita edellyttäen että kaikki maahan saapujat, jos papereissa on epäselvää tai papereita ei ole, rekisteröidään heti tullessa. Ja Poliisille/Rajavartijalaitokselle oikeus ottaa epäilyttäviltä henkilöitä sormenjäljet ilman rasisti- ym. soopaa vaikka paperit olisivat näennäisesti kunnossa. Ja tämä euroopan laajuisesti käyttöön.

Sitävastoin verkkoliikenteen massavalvonta ja viestisalaisuuden rapauttaminen eivät kuulu sivistysvaltioon, ainoastaan kun "on syytä epäillä" -kynnys ylittyy. Kuten tähänkin asti.

Toimituksen poiminnat