Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastiedot yritysten käyttöön

  • mcmurryjulie / pixabay.com
    mcmurryjulie / pixabay.com

Eduskunta hyväksyi tänään lain, joka mahdollistaa kaikkien kansalaisten sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen luovuttamisen mm. lääkeyritytysten innovaatiokäyttöön.

”Kyseessä on laki, jonka nojalla suomalaisten erittäin arkaluonteisia henkilötietoja tullaan yhdistelemään eri rekistereistä ja kokoamaan yhden tietolupaviranomaisen alaisuuteen. Kyse on tietoturvan ja kansalaisten yksityisyydensuojan kannalta keskeisistä kysymyksistä, mistä syystä myös lainsäädännön tulisi olla erityisen huolellista” - kommentoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd).

Kansalaisilta ei ole kysytty missään vaiheessa, saako heistä tallennettuja erittäin arkaluonteisia tietoja käyttää muuhunkin kuin alkuperäiseen tarkoitukseen. Tietojen luovuttamiseen eri terveysalan toimijoiden välilläkin on tähän saakka pyydetty asiakkaan lupa. Miten on siis mahdollista, että kysymättä kansalaisilta, saati käymättä keskustelua siitä miten tietoturvasta huolehditaan - annetaan koko kansan terveystiedot lainsäädännön keinoin erittäin laajaan kaupalliseen käyttöön?

Onko vielä jotain missä tämän eduskunnan kauden aikana voidaan tuhota kansalaisten oikeutta yksityisyyteen? Ai niin - ei taida olla mitään enää jäljellä.

Linkki uutiseen toisiolaista: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/274494-kansanedustaja-koko-suomi-otetaan-tassa-koelaboratorioksi-eduskunta-hyvaksyi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat