Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Piraateissa on kaupunkilaisjärkeä

  • Piraattipuolue
    Piraattipuolue

Tai maalaisjärkeä. Kyse on samasta asiasta, englanniksi ’common sense’. Kun puhutaan oikeistosta ja vasemmistosta, mielestäni piraatit tämän jaottelun ulkopuolisena puolueena kuuluvat järkeistöön. Selitän miksi olen tätä mieltä.

Piraattien agendassa puhutaan paljon sananvapaudesta, yhdenvertaisuudesta, oikeudesta yksityisyyteen ja yksilönvapauksista. Osallistavasta demokratiasta ja byrokratian vähentämisestä. Hallinnon läpinäkyvyydestä. Tieteeseen pohjaavasta politiikasta ja itsemääräämisoikeudesta. 

 

Sananvapaus on syvällä demokratian ytimessä

Lukuisilla huoltoasemilla kauniissa maassamme vierailleena - törmään lähes jokaisen huoltiksen kahviossa samaan ilmiöön, joka on samalla mainio esimerkki osallistavasta demokratiasta ja yhteisöllisyydestä. Paikallinen herraseurue on kokoontunut käyttämään sananvapauttaan ja ruotimaan asioita laidasta laitaan. Yhtä hyvin kyse voisi olla kirjallisuuspiiristä tai melkein mistä tahansa kokoontumisesta - vastaavanlaisia kokoontumisia tapahtuu lukemattomissa erilaisissa kokoonpanoissa ja paikoissa ympäri maata. Halutaan keskustella ja päättää omista ja yhteisistä asioista. Ollaan samanarvoisia ympärillä olevien ihmisten kanssa, yhdenvertaisia.

Aina toisinaan yksi seurueesta on poissa. Joku tietää että kyse on sairastumisesta, tai jostain muusta henkilökohtaisesta syystä. Mutta koska ihmisten yksityisyyttä kunnioitetaan, ei arkaluonteisia asioita levitellä sen enempää. Yksityisasioita kun ovat. Todetaan kenties, että no seuraavalla keralla sitten taas mukana.

Herrain päätöksiä päivitellään yhteen ääneen ja tullaan siihen johtopäätökseen, että omia etujaan ajavat. Ja usein niin tekevätkin. Mutta niilläkin kerroilla, kun kyse ei ole omien tai etupiirien eduista, suljettujen ovien takana tehdyt päätökset luovat mielikuvan, että kyse on jonkinasteisesta salailusta. Avoimesta hallintomallista on se etu, ettei perusteluja päätöksille tarvitse arvailla.

Perinteisesti meillä on Suomessa ollut hyvä luontosuhde, metsien ja tuhansien järvien kansa kun olemme. Luonnon arvostus ja käsitys luonnon monimuotoisuudesta ja sen tärkeydestä kulkee geeneissämme. Se on niin itsestäänselvää, että tuntuu ettei sitä tarvitse edes selittää. Jos on lapsena juossut paljain jaloin koskemattomassa metsässä, sen muistaa vielä aikuisenakin.

Ilmastonmuutos on kaikkien huulilla. Ja sietää sen ollakin. Ahneudella saa tuhottua paljon, oli kyse sitten ympäristöstä, arvokkaasta vanhuudesta tai hyvästä varhaiskasvatuksesta. Siksi puhumme tutkittuun tietoon pohjautuvasta politiikasta. Kyse on yksinkertaisista asioista. Kun on todettu, että ydinvoima on ympäristöystävällisempi energiantuotannon muoto kuin kivihiilen polttaminen, voimme vaikuttaa helposti ympäristön hyvinvointiin vaihtamalla ydinvoimaan.

Eri intressiryhmien kesken syntyy aina vääntöä. Kahviodemokratiassa voi olla kyse vaikkapa jääkiekkojoukkueen parhaan pelaajan valinnasta. Puolueiden kesken sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksesta tai jostain muusta koko kansaa koskettavasta asiasta. Molemmista tilanteista selviää neuvottelemalla ja sopimalla asioista eri intressiryhmien kesken. Tekemällä yhteistyötä ja sopimalla niistä asioista joissa eri osapuolet voivat joustaa.

 

Jos epäilyttää voiko uusi eduskuntaan nouseva puolue saada jotain aikaseksi, niin kyllä voi. Tekemällä yhteistyötä asiat, eikä kokonaiset agendat edellä. Ei siellä huoltoaseman kahviossakaan olla kaikesta samaa mieltä, mutta useimmiten kaikilla on kahvion sulkiessa ovensa hyvä mieli.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Piraateissa on myös maalaisjärkeä. Siksi hieno puolue!

Käyttäjän tonisepperi kuva
Toni Sepperi

Asia on juurikin näin. Ja siksi Piraattipuolue.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Piraateissa on yleisjärkeä!

Toimituksen poiminnat