Markku Brask Kokemusta ja yhteistyökykyä 110

Mietteitä vaalipäivän alla

Vaikka olenkin monessa asiassa varmasti enemmän digiorientoitunut kuin suuri osa ikätovereistani, on joitakin asioita joita en halua muuttaa digitaaliseksi. Vielä 10 vuotta sitten olin sitä mieltä, että lehdet täytyy lukea paperisena, mutta melkein samantien kun kokeilin hesaria digitaalisena jäivät kaikkien lehtien paperiset tilaukset digitaalisten versioidensa jalkoihin.

Sen jälkeen ei paluuta vanhaan ole itselläni ollut. En muista koska olen viimeksi laittanut CD-levyn soittimeen ja samoin elokuvat ja tv-sarjat tulee katsottua kaikki verkkopalveluista. Viimeisimmäksi siirryin myös kirjojen osalta digiaikaan, eikä paperille painettuja kirjoja tule luettua kuin harvakseltaan. Toki formaatissa on etunsa, akkukesto on ylivertainen verrattuna digilaitteisiin, mutta valikoimaa mahtuu aivan eri tavalla taskussa kulkevaan laitteeseen.

Sama ilmiö on tapahtunut työssä - kokousten pitäminen onnistuu helposti verkon yli riippumatta missä maissa kokouksen eri osapuolet ovat. Työdokumentit ovat kaikkien saatavilla ja niitä voidaan muokata yhdessä - suuri osa asioista voidaan hoitaa lentämättä aina samaan paikkaan.

Silti on olemassa asioita joita ei vielä tänä päivänäkään kannata siirtää digitaaliseen muotoon. Äänestäminen on hyvä esimerkki prosessista, jossa kannattaa pysyä analogisessa maailmassa. Kun elämme länsimaisessa demokratiassa, äänestyspaikan järjestelyt takaavat anonymiteetin jokaisen äänestäjän mielipiteelle. Myös äänestyspaikkojen sulkeuduttua demokratia toteutuu hienosti vanhalla kunnon menetelmällä - äänet lasketaan käsin ja sen hoitaa ryhmä ihmisiä joilla on erilaiset taustat, eikä kukaan pääse huijaamaan ja vääristelemään tuloksia. Tulokset syötetään suljettuun järjestelmään, johon ei pääse käsiksi verkosta, eikä näinollen sitä vastaan voida hyökätä.

Äänestämisestä on tullut itselleni perinne, jo kauan ennen omaa aktivoitumista piraattien toimintaan. Äänestyspäivän aamuna suunnitellaan mihin aikaan mennään äänestämään, spekuloidaan miten äänet jakautuvat ja mietitään minne mennään vaalikahville äänestämisen jälkeen. Äänestyspaikalla varsinaisena äänestyspäivänä on omanlaisensa tunnelma ja siitä syystä en ole koskaan äänestänyt ennakkoon.

Onko sinulla jokin oma äänestysrutiini?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän AriMartti kuva
Ari-Martti Hopiavuori

Itsekin kannatan analogista äänestämistä.

Haluaisin kuitenkin korvata lyijykynän kosketusnäytöllä ja tulostimella, joka painaa valitun ehdokkaan äänestysnumeron vaalilippuun, joka käydään sitten perinteiseen uurnaan pudottamassa.

Jos tekniikka ei toimi, voidaan numero kirjoittaa perinteisellä tavalla lyijykynää, kuulakärkikynää tai kuitukärkikynää käyttäen.

Tällä tavalla annetuista äänistä ei sähköisesti laskettu alustava ääntenlaskenta tiedä muuta kuin lukumäärän, mutta todennäköisesti vaalikuluissa säästettäisiin pitkä penni rahaa ja hermoja, kun ei jokaisella vaalipaikalla tarvitse keksiä äänien lajitteluun omaa algoritmia ja vaalihuoneistoista pääsisivät luottamustoimissa olevat ihmisetkin juhlimaan omiaan ajoissa, tai mitä ikinä tekevätkään vaalipäivän iltana.

Joku voi haluta esimerkiksi kotiin toivottamaan hyvää yötä nukkumaan meneville lapsilleen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kosketusnäytön vaikeakäyttöisyys vaatisi, että äänestäjä saa hylätä väärin tulostamansa äänen. Näkövammaisilla voisi olla ongelmaa nykyistä enemmän.
Miksei numeronäppäimistö?
Etuna olisi todellakin se, että "turha" ääntenlaskenta yöllä jäisi pois.

Käyttäjän AriMartti kuva
Ari-Martti Hopiavuori

1. Valitse puolue
2. Valitse ehdokas
3. Näytä pelkkä ehdokas ja kysy, tulostetaanko
4. Tulosta

1. Voi olla myös "Haluan kirjoittaa numeron käsin" -> äänioikeuden käyttö kirjataan äänestäneiden lukumäärään
2. Ennakkoäänestyksen aikana tulee olla mahdollista vaihtaa vaalipiiriä
3. Voi palata ehdokkaan valintaan

2. Voi palata puolueen valintaan

Mielestäni kosketusnäyttökäyttöliittymästä voi tehdä selkeämmän ja saavutettavamman, myös monikielisen.

Tosiaan se fyysinen äänestyslippu uurnaan pudotettuna on itselleni ehdoton edellytys, että minkäänlaista digitalisaatiota voidaan edes harkita. Äänioikeus tarkistetaan ennen vaalikoppiin menemistä ja fyysisen äänestyslipukkeen saa siinä yhteydessä koppiin mukaansa. Fyysinen äänestyslipuke tulee mielestäni olla täysin yksivärinen, jolloin tulostin tulostaa sen layoutin ja ylimääräisiä vaalilippuja ei tarvitse tuhansittain painaa.

Äänien tarkistuslaskenta on pakko voida suorittaa käsin ja äänestäjän pitää pystyä antamansa ääni tarkastamaan fyysisestä äänestyslipukkeestaan.

Käyttäjän AriMartti kuva
Ari-Martti Hopiavuori Vastaus kommenttiin #3

Lisäksi, tulostamisen jälkeenkin annetun äänen voi mitätöidä samasta käyttöliittymästä, vaalilautakunnan jäsenen (vaaliavustajan) sähköisellä vahvistuksella. Tällöin sen fyysisen lipukkeen voi repiä, kuten nykyisinkin ja saada vaalilautakunnalta uuden, tyhjän lipukkeen.

Yhden äänestäjän ääni tulee näin kirjattua vain kerran ja varmasti oikein.

Käyttäjän AriMartti kuva
Ari-Martti Hopiavuori Vastaus kommenttiin #3

Ja tosiaan, jos digiavustettu äänestäminen ei onnistu teknisistä ongelmista johtuen, tulee vaalilautakunnilla olla pieni määrä perinteisiä vaalilippuja ja keskusvaalilautakunnilla jonkin verran enemmän. Tällöin käytettyjen äänien lukumäärä kirjataan kuten nykyisinkin ja äänet lasketaan käsin vaalihuoneistojen sulkeuduttua.

Toimituksen poiminnat